Η Καστοριά είναι μια πόλη, όχι μόνο με αμέτρητες φυσικές ομορφιές, μα και με πληθώρα τοπικών προϊόντων, πολλά εκ των οποίων την καθιστούν διάσημη.

Η γνωριμία με τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων δίνουν μια άλλη διάσταση στην έννοια του ταξιδιού. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να αφουγκραστεί τον τόπο και να νοιώσει τη χαρά της ανακάλυψης και της περιπέτειας.
Συνειρμικά θα σκεφτεί κανείς τον προσδιορισμό «καστοριανές», φέρνοντας στον μυαλό του τις γούνες... Η τέχνη της κατασκευής τους αναπτύχθηκε ήδη από τη βυζαντινή εποχή.
Οι Καστοριανοί απέκτησαν σταδιακά μεγάλη φήμη για την τέχνη τους και δημιούργησαν αντιπροσωπείες στην Ευρώπη, Αμερική και τη Ρωσία. Σήμερα, η επεξεργασία της γούνας στην Καστοριά γίνεται με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο.
Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να αγοράσει σε προσιτές τιμές αυτά τα μοναδικής ποιότητας δείγματα της τοπικής τέχνης σε κάποιο από τα πολλά καταστήματα της πόλης, ενώ κάθε χρόνο ο σύνδεσμος γουνοποιών διοργανώνει την Ετήσια Διεθνή Έκθεση Γούνας, μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις με διεθνή ακτινοβολία.

Τα αγροτικά, γαλακτοκομικά, κτηνοτροφικά προϊόντα της Καστοριάς αποτελούν άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο των τοπικών της  «διαμαντιών». Ποιος δεν γνωρίζει τα φασόλια Καστοριάς;
Δεν χρειάζονται συστάσεις, η καλή τους ποιότητα είναι γνωστή ( Έχουν αυξημένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και πολύ πλούσια γεύση. Οι γίγαντες-ελέφαντες έχουν αναγνωριστεί ως προϊόντα Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης).
Τα ιδιαίτερα κλιματολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής συντελούν ώστε τα μήλα που καλλιεργούνται να είναι γλυκά, τραγανά και πολύ ανθεκτικά.
Τα φαγώσιμα άγρια μανιτάρια, είτε συλλέγονται από υγρές, ανήλιες και απάνεμες δασωμένες πλαγιές, ρέματα και κοιλάδες του Γράμμου και του Βιτσίου είτε καλλιεργούνται (χωρίς χρήση χημικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και ορμονών) φημίζονται για την εξαιρετική  γεύση και το μοναδικό άρωμά τους.
Στα ορεινά δάση της Καστοριάς, σε υψόμετρο μέχρι 800 μέτρα ευδοκιμούν οι καστανιές, οι οποίες δίνουν τον εξαιρετικά θρεπτικό καρπό τους. Στις πλαγιές των βουνών και στις ρεματιές καλλιεργούνται τρεις ποικιλίες καρυδιών: τα αφράτα, τα ημίσκληρα και τα σκληρά.
Η φέτα, το κασέρι, το κεφαλοτύρι και η κεφαλογραβιέρα Καστοριάς, 4 υπέροχα τυριά, παρασκευάζονται με τη δεξιοτεχνία των τυροκόμων που ακολουθούν την πατροπαράδοτη τεχνική.
Παρασκευάζονται από άριστης ποιότητας γάλα, προερχόμενο από αιγοπρόβατα των αλπικών βοσκοτόπων του νομού Καστοριάς.
Αξίζει να σημειωθεί για την παραγωγή τοπικών προϊόντών όπως τραχανά, πίτες, γλυκά του κουταλιού, λικέρ, χυλοπίτες λουκούμια, ζαχαροστράγαλα, καραμέλες μέντας, μαστιχάτα, κρασί και τσίπουρο καστοριάς.

Σημαντικά βήματα έχουν γίνει επίσης για την ανάπτυξη και την στήριξη των βιολογικών καλλιεργειών.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην στήριξη των αγροτικών προϊόντων και στην υπογράμμιση της τοπικής προέλευσης και ποιότητας.